Kurumsal Kaynak Planlama (ERP)

Kurumsal Kaynak Planlama (ERP)

Kurumsal Kaynak Planlama (ERP)

Merhabalar ,

Günümüzde bir çok kurumsal firmanın hali hazırda kullandığını ERP yazılım sistemleri hakkında sizler için blog yazmak istedik.

ERP Nedir ?

İngilizce olarak ERP “Enterprise Resource Planning” ‘nin kısaltmasıdır. Dilimize Kurumsal Kaynak Planlaması(KKP) geçmiştir.

Firmaların rekabet düzenini oluşturan ve planlayan unsurların ilki olan Kurumsal kaynak planlama, sürekli değişken durumda bulunan bir ortamda birebir olarak gerçeği yansıtabilen ve yeni durumlara göre sonuçları öngörebilen sistemler bütününün adıdır.

ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) , işletmelerin kaynaklarını (insan kaynakları fiziksel kaynaklar finansal kaynaklar) bir araya getirerek uçtan uca yönetilmesini ve verimli olarak kullanılmasını sağlamak ya da desteklemek için geliştirilmiş sistem ve yazılımların genel adıdır. ERP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanırlar.

Günümüzde en popüler ERP programı olarak SAP gösterilebilir.Şirketlerin % 50′ si şuanda SAP kullandığını söyleyebiliriz.

Kurumsal firmalar içerisinde yöneticilerin süreci takibi ve yönetimi açısında kolaylık sağlamasının yanında ayrıca ERP sistemleri şirket içerisinde şirket organlarının yani departmanların bir arada birlikte çalışmasını olanak sağlanmaktadır.Planlama sürecini sağladığı kolaylıklarda cabası.Ülkemizde kurumsal firmalar tarafından çok fazla kullanılmasının yanında yaygınlığı da git gide artığını görebiliriz.

Kurumsal Firmaların ERP Kullanmaların 5 Nedeni ?

  • Entegre Finansal Bilgiler ve Müşteri Sipariş Bilgisi
  • Standardizasyon ve İmalat İşlem Hızlarının Artması
  • Stokları optimize eder
  • İK Bilgilerinin Standardizasyonu
  • Departmanın Ortak ve Senkron Çalışma

ERP konusunda daha fazla konuya değinebiliriz fakat kısacası ERP den sizler için bahsettik.Sonuç olarak çoğu küçük ve orta ölçekli işletmeler ERP sistemlerini maliyetlerinden dolayı kullanmayı tercih etmemekte, bölünmüş bir yapıda, birden fazla yazılım kullanarak çözüme gitmektedir.Umarım sizler için faydalı bir blog olmuştur.